Какво трябва да знаем за поддръжката на автоклиматика?

Ето няколко кратки отговора на въпроси, свързани с климатичната система на автомобилите:

1) Каква е главната причина за спирането на моя автоклиматик?

Главната причина за това климатикът на вашето превозно средство да спре да работи в 90% от случаите е липса или недостатъчен фреон и масло в системата. Когато това се случи, системата автоматично спира да функционира, за да предотврати последващи проблеми (задължително преди да предприемете ремонтни действия, трябва да проверите фреона и маслото при специалисти като нас).

2) Колко фреон губи автомотилът средно на година?

Автомобили от 1 до 5 години губят по 120-200 грама на година, от 5-10 години – по 200-350 грама, от 10-15 години – над 400/500 грама (това са минимални ориентировъчни данни, които могат да варират в голям диапазон, зависещи от други фактори).

Повечето хора не осъзнават, че климатичната система на автомобила изисква редовно планово техническо обслужване. Много често ние обръщаме малко или никакво внимание на нашите автоклиматични системи, защото смятаме, че системата е напълно изолирана и няма да има пропуски.

Ако открием проблем по време на редовна поддръжка и го отстраним навреме, то възможността да се наранят или унищожат други части на системата и автомобила е минимална, защото постоянната поддръжка гарантира дълъг живот.

Ако климатикът на вашето превозно средство не подава толкова студено, колкото бихте искали, то това може да означава, че имате нужда от презареждане на фреон. Фреонът е като кръвта, но на АС системата на автомобила или на хладилния агрегат, който държи в кабината хладно. Автомобилната климатична система изисква също и проверка на масло, за да запази живота на компресора. Ако нивото е твърде ниско, дори и за кратко време, тази ситуация може да бъде изключително вредна за вътрешните компоненти на компресора на автоклиматика. При блокиране може да се развалят и други части и това да наложи допълнителна работа и пари, за да заработи отново всичко.

3) Кога е време да ни посетите?

Най-доброто време за техническо обслужване на автоклиматиците и хладилните агрегати е преди да започнат горещините, защото ще бъдете готови за лятото. Много често се случва да не можете да разберете дали наистина работи климатичната система, защото ако е сутрин и е още хладно, може да бъдете заблудени много лесно.

И все пак, ако усетите, че вашият климатик работи по-слабо, не се колебайте да ни потърсите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.