Основни компоненти на климатичната система на автомобила

Климатична система на автомобила

AutoClimaPro Зареждане Диагностика на Автоклиматици Фреон Пловдив София Бургас Евтино Ниска Цена Бързо Ауто Клима Про

Има два основни типа климатични системи на автомобили – първите използват редуцир-вентил – разширителен клапан, а вторите – капилярна тръбичка. Ще разгледаме подробно първия тип.

Системата се състои от 5 основни компонента:

 1. Компресор
 2. Кондензатор
 3. Филтър-дехидратор
 4. Редуцир-вентил
 5. Изпарител

 

Ето как циркулира фреонът в климатичната система на автомобила, започвайки от компресора:

Компресорът (1) сгъстява фреона от газообразно състояние (пара) под ниско налягане до пара под високо налягане. След това парата, която е под високо налягане, се предава към кондензатора (2), чрез който тя се кондензира до течност под високо налягане благодарение на охлаждащия въздушен поток. Течността под високо налягане преминава към филтъра-дехидратор (3). Там тя се пречиства и цялата влага се отстранява. Получената чиста дехидратирана течност под високо налягане се предава към рецудир-вентила (4), където се променя до смес от течност и пара под ниско налягане. След това тази смес под ниско налягане отива в изпарителя (5). Там останалата течност отново се превръща в пара под ниско налягане, като охлажда въздуха, който преминава през изпарителя по време на процеса. От изпарителя парата под ниско налягане отива в компресора, който я изпомпва обратно по системата.

 

Кратко описание на основните компоненти на климатичната система на автомобила:

 1. Компресор – въпреки че се различават по устройство, компресорите изпълняват една и съща функция – изпомпват фреона по системата и повишават налягането и температурата му. Компресорът се задвижва от двигателя чрез пистовия ремък. Важно е да се отбележи, че фреон в течно състояние не може да бъде допуснат в компресора – ако течност попадне в компресора, той ще се повреди. В тази климатична система с редуцир-вентил, която разглеждаме, температурата на фреона в газообразно състояние, излизащ от изпарителя, е достатъчно висока и дехидратирана, за да е сигурно, че не е останала течност. Всяка течност, постъпвайки в изпарителя, се превръща в пара, преди да го напусне. Още една много важна особеност за добрата работа на компресора е, че той се нуждае от смазване. Това става чрез циркулиращото в климатичната система масло. Ако налягането на фреона намалява, това ще доведе до влошена циркулация на маслото. Затова при всяко зареждане на автоклиматика е  необходимо и добавяне на масло.
 2. Кондензатор – той представлява топлообменник (най-често алуминиев). Поставя се директно пред радиатора, за да бъде изложен на целия въздушен поток, който минава през автомобила по време на движението му. В горната част на кондензатора навлиза фреонът в газообразно състояние под високо налягане, движи се през навитите тръби, отдавайки топлина през стените им към охлаждащите ребра. Тази топлина се отделя от ребрата в атмосферата. Докато газообразният фреон се охлажда и се движи надолу през кондензатора, той постепенно се кондензира до течно състояние. Когато парите кондензират, отдават топлина. В нормално работеща климатична система в горната част на кондензатора има горещ газообразен фреон, а в долната част – охладен течен фреон, който под високо налягане се насочва към изпарителя. Почистването на кондензатора и на радиатора е особено важно за добрата работа на автоклиматика през лятото.
 3. Филтър-дехидраторизвлича влагата от фреона и маслото от климатичната система на автомобила. Това е много важен компонент, защото когато в климатичната система попадне влага, тя образува няколко вида киселини, които разяждат отвътре радиаторите и всички метали по системата. Влагата може също така да замръзне и да блокира движението на фреона и така да запуши напълно автоклиматика. Филтърът-дехидратор се намира между кондензатора и изпарителя.
 4. Редуцир-вентил – намира се между филтъра-дехидратор и изпарителя. Функцията му е да контролира количеството фреон към изпарителя. Той намалява налягането и температурата на фреона, за да може течният фреон да се изпари, докато минава през изпарителя и поглъща топлина от вътрешността на автомобила.
  4.1. Важен компонент в тази част на климатичната система е ТРВ – терморегулиращ вентил. Неговата функция е да поддържа изпарителя прегрят, за да може фреонът в него от течно да премине в газообразно състояние. ТРВ е от компонентите, които се развалят по-рядко. Най-често това може да се случи, ако филтър-дехидраторът е стар или има теч от самия вентил (например ако е разяден от солите по улиците през зимата). Твърдите частици полепват по ТРВ и възпрепятстват неговата нормална работа. Практически не може да се калибрира правилно ТРВ, ако не работи добре. Затова, ако има каквито и да е проблеми с него, той трябва да се замени, а не да се почиства или настройва. Никога не ремонтирайте и не регулирайте ТРВ!
 5. Изпарител – той също прилича на радиатор.Функцията му е да превръща фреона под ниско налягане от течно в газообразно състояние. При включване на климатика топлият въздух от купето на автомобила се издухва през ребрата на изпарителя. В изпарителя навлиза течен фреон под ниско налягане и с ниска температура. Докато студеният течен фреон преминава по тръбите на изпарителя, му се предава топлина от топлия въздух. Когато получи достатъчно топлина, течният фреон се изпарява до пара под ниско налягане. Ако в климатичната система бъде пуснат прекалено много количество фреон, тя се препълва, а това води до лош топлообмен, защото по-високото налягане и температура пречат на фреона да се изпари и да напусне изпарителя. Ако пък фреонът е прекалено малко, това също ще доведе до лош топлообмен, защото фреонът ще се изпари прекалено бързо, още преди да е напуснал изпарителя.
  Изпарителят и поленовият филтър (филтъра на климатика) трябва да са чисти, в противен случай освен до лош топлообмен, може да се стигне и до появата на бактерии и неприятна миризма, когато автоклиматикът работи. Необходимо е и изпарителят да се подсушава, след като климатикът бъде изключен – като се остави да работи само вентилаторът няколко минути.

 

И накрая един съвет от нас – Не оставяйте автоклиматичната система отворена или празна за дълго време, защото това може да доведе до нежелани повреди в нея.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.