22 мар.

Възможни течове по автоклиматичната система

След като автоклиматичната система започне да губи количество фреон, с времето работата ѝ ще се влоши. Колкото повече фреон губи, толкова по-зле ще функционира. Ако течът е голям, фреонът може да изчезне за няколко дни, дори и часове. Ако течът е по-малък, може да отнеме месеци или години, докато фреонът се изпари от автоклиматичната система.

Намирането на малките течове може да отнеме много време. Ние използваме различни технологични и механични методи за тестване на системата за течове. Най-ефективният от тях е инжктирането на оцветител в автоклиматичната система. Тестът с оцветителят отнема време от няколко дни, за да може фреонът да циркулира в системата и така да се “боядиса” пътят, който изминава. Ако има течове, те ще бъдат оцветени.

Когато фреонът изтича от системата, той носи със себе си малко количество оцветено масло и така оцветява частите, от които фреонът изтича. След няколко дни или дори месеци, когато има достатъчно загуба, ще може да се види откъде изтича фреонът. Чрез специални очила и UV лампа може да се види ярко жълто петно, което показва мястото на изтичане.

Има и други възможни проблеми с автоклиматичната система, като повреди по електрическите компоненти или по компресора, но в нашата практика по-голяма част от проблемите произтичат от изтичане на фреона. Ако автоклиматикът на вашия автомобил не работи добре, най-вероятно става въпрос за теч на фреон.

 

На картинката може да видите възможните места за течове по автоклиматичната система:

AutoClimaPro Зареждане Диагностика на Автоклиматици Фреон Пловдив София Бургас Евтино Ниска Цена Бързо Ауто Клима Про

22 мар.

Защо е добре да включваме климатика на колата през зимата?

Зимните дни идват бързо. Тогава много шофьори изключват климатика на колата и не го ползват през следващите по-студени месеци. Въпреки това експертите твърдят, че ползването на автоклиматика през зимата е полезно за колата, удължава живота на автоклиматичната система и може да предотврати много неприятни последици, когато времето се затопли.

Ето няколко съвета от нас как да удължите живота на автомобила си, като използвате автоклиматика през зимата:

Използвайте постоянно автоклиматика
Климатичната система е съставена от части, които трябва да се “движат”. Системата е пълна с фреон и компресорно масло, които трябва да се движат по системата, за да поддържат частите ѝ смазани. Ако не използвате автоклиматика няколко месеца, компресорното масло не може да достигне до отделните компоненти, за да ги смаже, така те изсъхват, уплътненията могат да пропускат и като цяло да се стигне до скъпи ремонти. Включването на климатика за 10 минути на максимална (студена) степен през няколко седмици е напълно достатъчно, за да може компонентите да се поддържат омаслени. Това позволява на фреона да циркулира в системата и да поддържа смазаните гумени уплътнения и тръби.

Намалете влагата
Използването на автоклиматика спомага за премахването на влагата от въздуха, което е много добре за зимните месеци. Това е много полезно за предното стъкло и прозорците от запотяване и замръзване. Също така автоклиматикът изсушава въздуха и така премахва мухъл и бактерии от вентилационните отвори.

Използвайте парното и автоклиматика едновременно
Ако не искате да се подлагате на студ, за да извършите тази рутинна поддръжка на автомобила си, можете да използвате парното и автоклиматика едновременно. Така компонентите на автоклиматичната система ще се задвижат, компресорното масло ще ги смаже, а през това време въздуха ще се изсуши. Така ще се чувствате комфортно, като в колата ви навлиза и топъл въздух от парното.

Това една простичка, но много важна превантивна мярка, която може да удължи живота на вашия автомобил.

22 мар.

Защо е препоръчително да “допълваме” фреона в климатика на автомобила?

Знаете ли, че ако фреонът в климатичната система на вашия автомобил намалее само с 10%, ще загубите 40% от способността на компресора да се омаслява (смазва).  И все пак вие няма да усетите разлика в охлаждането от автоклиматика, дори и той да загуби 40% от необходимото му количество фреон. Но през това време – когато фреонът в автоклиматичната система намалява с от 10% до 40%, компресорът не може да работи оптимално и се поврежда. Компресорът няма утаител, както двигателя, а разчита на подходящото количество фреон, за да изтласка компресорното масло обратно в компресора.

Проблемът е, че вие не знаете колко точно фреон е изгубил вашият автоклиматик. Не можете да потопите пръчица, както при маслото, за да видите количеството му. Единственият правилен и препоръчителен начин да обслужите автоклиматичната система, е да посетите специалисти с подходяща апаратура.

 

Ние разполагаме с нови, бързи и качествени италиански машини, които:

  • ще изземат фреона от климатичната система на автомобила;
  • ще вакуумират системата, за да се премахнат влагата и въздуха – този етап е много важен, защото ако климатичната система на автомобила не издържи на вакуума, означава, че има сериозен пропуск в системата.
  • ще вкарат в системата компресорно масло, което да смазва компресора, за да може той да работи добре;
  • накрая ще заредят системата с фреон в такова количество, каквото е посочил производителят.

 

Затова не е препоръчително автоклиматичната система да остане празна за дълго време, защото може да доведе до неприятни последици и да спре да функционира.

24 февр.

Какво трябва да знаем за поддръжката на автоклиматика?

Ето няколко кратки отговора на въпроси, свързани с климатичната система на автомобилите:

1) Каква е главната причина за спирането на моя автоклиматик?

Главната причина за това климатикът на вашето превозно средство да спре да работи в 90% от случаите е липса или недостатъчен фреон и масло в системата. Когато това се случи, системата автоматично спира да функционира, за да предотврати последващи проблеми (задължително преди да предприемете ремонтни действия, трябва да проверите фреона и маслото при специалисти като нас).

2) Колко фреон губи автомотилът средно на година?

Автомобили от 1 до 5 години губят по 120-200 грама на година, от 5-10 години – по 200-350 грама, от 10-15 години – над 400/500 грама (това са минимални ориентировъчни данни, които могат да варират в голям диапазон, зависещи от други фактори).

Повечето хора не осъзнават, че климатичната система на автомобила изисква редовно планово техническо обслужване. Много често ние обръщаме малко или никакво внимание на нашите автоклиматични системи, защото смятаме, че системата е напълно изолирана и няма да има пропуски.

Ако открием проблем по време на редовна поддръжка и го отстраним навреме, то възможността да се наранят или унищожат други части на системата и автомобила е минимална, защото постоянната поддръжка гарантира дълъг живот.

Ако климатикът на вашето превозно средство не подава толкова студено, колкото бихте искали, то това може да означава, че имате нужда от презареждане на фреон. Фреонът е като кръвта, но на АС системата на автомобила или на хладилния агрегат, който държи в кабината хладно. Автомобилната климатична система изисква също и проверка на масло, за да запази живота на компресора. Ако нивото е твърде ниско, дори и за кратко време, тази ситуация може да бъде изключително вредна за вътрешните компоненти на компресора на автоклиматика. При блокиране може да се развалят и други части и това да наложи допълнителна работа и пари, за да заработи отново всичко.

3) Кога е време да ни посетите?

Най-доброто време за техническо обслужване на автоклиматиците и хладилните агрегати е преди да започнат горещините, защото ще бъдете готови за лятото. Много често се случва да не можете да разберете дали наистина работи климатичната система, защото ако е сутрин и е още хладно, може да бъдете заблудени много лесно.

И все пак, ако усетите, че вашият климатик работи по-слабо, не се колебайте да ни потърсите!